Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Male Pogače»Vazdušaste male pogačice

Vazdušaste male pogačice

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922944k330
Vazdušaste male pogačice
Fotografije: Maria Simova
1 / 5
01/03/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
15
"Možete da ih napunite nečim ukusnim i da napravite hladne sendviče ili da ih koristite kao hleb."

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 2 šolje, toplo
  • šećer - 1 supena kašika
  • jaja - 2 komada
  • kvasac - 30 g, svež ili 10 g suvog
  • ulje - ¼ šolje
  • maslac - 50 g, meki
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • sirće - 1 supena kašika
  • brašno - otprilike 6 šolja
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipajte toplo sveže mleko, izmrvljeni svež kvasac ili suvi kvasac i šećer, mešajte dok se kvasac i šećer skroz ne istope.

Dodajte ulje, jaja i prašak za pecivo, ponovo izmešajte. Dodajte prosejano brašno tako što prilikom jednog od dodavanja dodajete i so, umesite meko i skoro pa lepljivo testo.

Dodajte sirće i meki maslac, pa domesite testo dok ne pije poslednja dva sastojka. Posudu pokrijte streč folijom i uvijte čistom krpom, ostavite da nadođe na 40 minuta na toplom.

Premestite nadošlo testo na blago nabrašnjenoj radnoj površini, podelite na 15 loptica jednake veličine. Loptice poređajte u nauljenu tepsiju, na malo rastojanje jednu od druge.

Tepsiju pokrijte streč folijom i krpom i ostavite da nadođe na 30 minuta na toplom.

Za to vreme uključite rernu na 180 stepeni da se zagreje. U posudici umutite žumance i sveže mleko za premazivanje malih pogačica.

Tepsiju stavite u zagrejanu rernu i pecite otprilike 25 minuta dok se ne dobije zlatkasta braon boja.

Mekane, vazdušaste male pogačice sa svežim mlekom i jajima!

Možete da ih napunite nečim ukusnim i da napravite hladne sendviče ili da ih koristite kao hleb.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: