Način pripreme
U posudu sipajte toplo sveže mleko, izmrvljeni svež kvasac ili suvi kvasac i šećer, mešajte dok se kvasac i šećer skroz ne istope.
Dodajte ulje, jaja i prašak za pecivo, ponovo izmešajte. Dodajte prosejano brašno tako što prilikom jednog od dodavanja dodajete i so, umesite meko i skoro pa lepljivo testo.
Dodajte sirće i meki maslac, pa domesite testo dok ne pije poslednja dva sastojka. Posudu pokrijte streč folijom i uvijte čistom krpom, ostavite da nadođe na 40 minuta na toplom.
Premestite nadošlo testo na blago nabrašnjenoj radnoj površini, podelite na 15 loptica jednake veličine. Loptice poređajte u nauljenu tepsiju, na malo rastojanje jednu od druge.
Tepsiju pokrijte streč folijom i krpom i ostavite da nadođe na 30 minuta na toplom.
Za to vreme uključite rernu na 180 stepeni da se zagreje. U posudici umutite žumance i sveže mleko za premazivanje malih pogačica.
Tepsiju stavite u zagrejanu rernu i pecite otprilike 25 minuta dok se ne dobije zlatkasta braon boja.
Mekane, vazdušaste male pogačice sa svežim mlekom i jajima!
Možete da ih napunite nečim ukusnim i da napravite hladne sendviče ili da ih koristite kao hleb.