Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Tahini sos

Tahini sos

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8923243k
Tahini sos
Fotografije: Albena Asenova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Ukupno
5 min.
Porcije
2
"Tahini sos se najviše koristi u orijentalnoj kuhinji. Odgovarajuć je kako za povrće, tako i za meso. Veoma često se koristi u veganskoj kuhinji, kao dresing za salate ili za pečeno povrće."

Potrebni sastojci

  • tahini od susama - 5 supenih kašika
  • voda - 4 supene kašike
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • limunov sok - od 1/2 limuna
  • beli luk - 1 čen
  • korijander - 1 prstohvat
  • kari - 1 prstohvat, u prahu
  • kumin - 1 prstohvat, u prahu
  • kajenska paprika - 1 prstohvat, po želji
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi se pomešaju tahini sa susamom, voda, maslinovo ulje i sveže ceđen limunov sok.

Dobro se izmešaju, nakon čega se u njih dodaju istucani čenovi belog luka i začini.

Mleveni korijander, kari u prahu, mleveni kumin, prstohvat kajenske paprike i na kraju so po ukusu.

Meša se dok s ene dobije gladak sos.

Tahini sos se koristi najviše u arapskoj kuhinji.

Odgovarajuć je kako za povrće, tako i za mesa. Veoma često se koristi u veganskoj kuhinji, kao dresing za salate ili za pečeno povrće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: