Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Sos za Povrće»Zeleni sos Tahini sa spanaćem, kiseljakom i sremušem

Zeleni sos Tahini sa spanaćem, kiseljakom i sremušem

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661215k177
Zeleni sos Tahini sa spanaćem, kiseljakom i sremušem
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 3
03/09/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Ukupno
10 min.
Porcije
2
"A da li i volite dresinge od povrća u svojoj salati?"

Potrebni sastojci

  • spanać - ½ šolje, iseckan (svež)
  • kiseljak - 3 mala lista
  • sremuš - 3 komada, listići
  • peršun - 1 supena kašika, iseckan
  • tahini od susama - 3 supene kašike, sirov
  • orasi - 1 supena kašika, iseckani (sirovi)
  • suncokret - 1 supena kašika, sirove semenke
  • himalajska so - ½ kašičice, po ukusu
  • šarlan - 1 kašičica, suncokretovo ulje
  • kumin - 1/3 kašičice, mleveni
  • crni biber - 2 - 3 prstohvata, mleveni
  • smeđi šećer
* merne jedinice

Način pripreme

Pažljivo operemo sveže ubrane listiće iz bašte - spanać, kiseljak, sremuš i peršun. Sitno ih seckamo i sipamo ih u mali bokal nutripuleta (ili moćni).

U nih dodajemo i druge sastojke sirovi tahini od susama, suncokretove semenke, iseckane orahe i začine po ukusu: himalajsku finu so, kumin u prahu, crni mleveni biber, sveže ceđen limunov sok, smeđi kristal šećer i šarlan.

Mešamo kašikom i sipamo malo vodice - otprilike polovinu od nivoa sastojaka u bokalu. Fino sameljemo.

Dodajemo još vode dok se ne dobije željena gustina sosa i ponovo meljemo kako bi se homogenizovalo. Sos za povrće je gotov.

Odličan zeleni sos Tahini sa spanaćem, kiseljakom i sremušem, odgovarajuć dodatak uz najrazličitija jela (na primer vegetarijanske ćuftice, falafel sendvič i dr.), kao i kao gust dresing za salatu.

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: