Tahini sos sa leblebijama i ovsenim mlekom

21/05/2020
"Tahini sos kog možete dodavati u vaša omiljena jela za još hranljiviji ukus "
Priprema15 min.
Ukupno15 min.
Porcije1
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano122
  • Pregledi tokom meseca16
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • ovseno mleko - 1 šoljica (1:4 ovsene pahuljice i voda)
  • tahini od susama - 3 supene kašike
  • leblebije - 3 supene kašika, iz teglice
  • limunov sok - 2 kašičice, po ukusu
  • biber - 2 prstohvata, mleven
  • korijander - 2 prstohvata, mleven
  • kumin - 1/3 ravne kašičice
  • beli luk u prahu - 1 prstohvat, po želji
  • himalajska so - 1/3 kašičice, po ukusu
  • smeđi šećer - 1 prstohvat
  • semenke suncokreta - 2 - 3 prstohvata (pečene)
* merne jedinice

Način pripreme

Na 10-15 minuta namočimo 2 pune supene kašike ovsenih pahuljica u šoljici, dolivamo dopunjavajući šoljicu filtriranom vodom.

Nakon toga pasiramo ovseno mleko u visokom bokalu - poseban bokal za pasator. Ne cedimo ga, s obzirom da zdrave mekinje dopunjavaju konzistenciju sosa.

U bokal dodajemo 3 supene kašike prirodnog sirovog tahinija sa susamom, 3 supene kašike leblebija iz teglice (isceđene), 2 kašičice ili 1 supenu kašiku sveže ceđenog limunovog soka, 2 prstohvata mlevenog crnog bibera, 1/3 ravne kašičice kumina, 2 prstohvata mlevenog korijandera, po želji 1 prstohvat belog luka u prahu, 1 prstohvat smeđeg šećer od trske u kristalima i 1/3 kašičice himalajske soli - po ukusu.

Sve pasiramo za tahini sos da se dobije glatka i homogena smesa.

Poslužujemo svež aromatičan tahini sos sa leblebijama i ovsenim mlekom sa posutim pečenim suncokretovim semenkam, uz omljene falafele, arapski hleb, krokete, vegetarijanske ćuftice, biljni krompir sote itd.

Izuzetno ukusan dodatak jelima na jednoj trpezi u orijentalnom stilu.

Neobično ukusno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar