Način pripreme
Na ringlu u duboku šerpu stavljamo sveže mleko zajedno sa 200 ml vode, vanilu i kokosov šećer da uzavri na srednji stepen ringle.
Za to vreme u 200 ml vode rastvaramo dve kesice skroba.
Kada mleko počne da uzavire dodajemo skrob i kuvamo dok se ne zgusti uz neprestano mešanje metalnom žicom za mućenje.
Kada je krem od skroba gotov, skidamo ga sa ringle i stavljamo ga na radnu površinu gde ćemo spremati tortu.
U malu posudicu stavljamo malo svežeg mleka ili vodu za umakanje keksića. U drugu posudu sipamo keksiće kako bi dam bilo zgodno prilikom ređanja. Bananu naseckamo na tanke kolutiće.
U dubokoj pravougaonoj ili okrugloj tepsiji (ili kalup sa padajućim dnom) počinjemo da ređamo keks tortu na sledeći način:
- malo krema na dno da se keksići zalepe;
- red keksića natopljenih u mleko;
- red krema za tortu;
- red krški banane;
- red krema;
- red keksića;
- poslednji red krema;
- posipa se Barni keksićem odozgo.
Ostavljamo ga u frižideru da se stegne barem na 6 sati pre konzumacije.
Napomena: Ja sam koristila okruglu tepsiju prečnika 24 cm za pravljenje keks torte sa kokosovim šećerom.