Način pripreme
U velikoj posudi pomešajte brašno sa šećerom (80 g), vanilin šećer i prašak za pecivo.
Dodajte kocku hladnog maslaca i protrljajte rukama, dok se ne dobiju mrvice.
Sipajte kiselu pavlaku (1 kašika) i žumance u smesu sa brašnom i ofromite testo u loptu. Ako se testo raspada u vašim rukama, dodajte još malo kisele pavlake.
Stavite oko tri četvrtine testa u kalup prečnika 22 cm, pokriven papirom za pečenje.
Rasporedite ga ravnomerno prstima po dnu i oformite strane visine 2 cm. Da se ne bi ukvasila osnova testa, namažite je belancem. Preostali deo (za rešetku pite) uvijte u foliju, dajte joj pravougaoni oblik i stavite sve u frižider na 1 sat.
Trešnje promešajte sa šećerom (70 g) i skrobom.
Ako koristite zamrznute trešnje, ne odmrzavajte ih.
Izvadite kalup iz frižidera, pospite osnovu grizom i sipajte trešnje.
Isecite mali deo testa na lente i poređajte ih odozgo.
Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni do 180 stepeni oko 30-40 minuta.
Izvadite pitu iz rerne i ostavite da se dobro ohladi u kalupu.
Engleska pita sa trešnjama je gotova.
Komentari