Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Engleska pita sa trešjama

Engleska pita sa trešjama

JuliyaJuliya
Pomoćnik kuvara
5081692k
Engleska pita sa trešjama3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Sjajna pita od trešanja, čiji vas ukus neće ostaviti ravnodušnim"

Potrebni sastojci

  • maslac - 100 g
  • žumance - 1 komad
  • belance - 1 komad
  • brašno - 230 g
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • kisela pavlaka - 1 - 2 kašike
  • šećer - 80 g + 70 g
  • vanilin šećer - 1 pakovanje (10 g)
  • trešnje - 500 g, očišćene od koštica
  • skrob - 2 kašike
  • pšenični griz - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U velikoj posudi pomešajte brašno sa šećerom (80 g), vanilin šećer i prašak za pecivo.

Dodajte kocku hladnog maslaca i protrljajte rukama, dok se ne dobiju mrvice.

Sipajte kiselu pavlaku (1 kašika) i žumance u smesu sa brašnom i ofromite testo u loptu. Ako se testo raspada u vašim rukama, dodajte još malo kisele pavlake.

Stavite oko tri četvrtine testa u kalup prečnika 22 cm, pokriven papirom za pečenje.

Rasporedite ga ravnomerno prstima po dnu i oformite strane visine 2 cm. Da se ne bi ukvasila osnova testa, namažite je belancem. Preostali deo (za rešetku pite) uvijte u foliju, dajte joj pravougaoni oblik i stavite sve u frižider na 1 sat.

Trešnje promešajte sa šećerom (70 g) i skrobom.

Ako koristite zamrznute trešnje, ne odmrzavajte ih.

Izvadite kalup iz frižidera, pospite osnovu grizom i sipajte trešnje.

Isecite mali deo testa na lente i poređajte ih odozgo.

Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni do 180 stepeni oko 30-40 minuta.

Izvadite pitu iz rerne i ostavite da se dobro ohladi u kalupu.

Engleska pita sa trešnjama je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anita
Anita
Deluje izvrsno,probaću
07.04.2023 16:44