Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Keks Torta»Engleska keks-čokoladna torta

Engleska keks-čokoladna torta

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Engleska keks-čokoladna torta
Fotografije: marcheva14
1 / 3
15/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
8
"Evo jedna ukusna torta da je servirate sa kafom"

Potrebni sastojci

  • čajni keks - 220 g
  • maslac - 110 g, sobna temperatura
  • šeće - 110 g, fin, kristal
  • crna čokolada - 110 g
  • jaje - 1 komad
  • Ganaš
  • čokolada - 220 g
  • čokolada - 30 g, za dekoraciju
  • maslac - za mazanje kalupa
* merne jedinice

Način pripreme

Prsten za tortu prečnika 16 cm i ivicom od 6 cm dobro se podmaže komadom maslaca. Stavlja se u ravan kalup pokriven papirom za pečenje.

Keks se namrvin na veličinu badema.

U posudi sa mikserom se umuti maslac i šećer dok ne pobele.

110 g čokolade se istopi na pari i dodaje se u maslac smesu uz neprestano mešanje mikserom na niskoj brzini. Dodaje se jaje i muti se dok se potpuno ne upije. Dodaje se izmrvljeni keks i lagano se meša dok svi komadići ne budu prekriveni mešavinom čokolade.

Smesa se sipa u prsten za tortu, dobro se pritisne, popune se sve praznine i ostavlja se u frižideru 3 sata. Tako će parčići kolača moći da upiju maslac smesu.

220 g čokolade se topi na pari.

Izvadi se torta iz frižidera i okreće tako da donja strana, koja je ravnija, postane gornja.

Prekrijva se istopljenom čokoladom, zagladi se blago špatulom.

Torta se prebacuje u posudu za serviranje i stavlja u frižider da se čokolada stegne.

Levak se oformi od papira za pečenje i u njega se sipa 30 g istopljene čokolade, koja će poslužiti kao lagani ukras na vrhu. Vraća se u frižider.

Keks torta se seče na tanke komade, a svaki put se nož umoči u čašu vruće vode.

Kraljevski kuvar Daren MekGrejdi kaže da je ova čokoladna torta omiljeni kolač kraljice Elizabete uz popodnevni čaj. Istu tortu princ Vilijam izabrao je za mladence za svoje venčanje.

U torti se nalazi sirovo jaje i mnogi kuvari bi to izbegli, što neće predstavljati problem, može da se promeša u vrućoj čokoladi. Nisam to uradila jer jaja kupujem samo od proverenog proizvođača. Torta je vrlo jednostavna, sa njom je lako raditi, nema poteškoća i nema šanse da nešto pođe naopako - savršenog ukusa hrskavog keksa i lepe čokolade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: