Način pripreme
Orahe od večeri potopimo u vodu i ostavimo celu noć da dobro omekšaju i postanu mekani.
Ujutru vodu izbacimo pošto je potamnela. Orahe dobro operite i stavite u blender sa 200-300 ml filtrirane vode. Meljite maksimalnom brzinom 1 minut. Zatim otvorite poklopac bokala i sipajte još 300 ml vode ili više, u zavisnosti od toga koliko želimo zasićeno mleko od orašastih plodova.
Ostavite da se melje još 30 sekundi. I gotovo! Sa zaista moćnim blenderom, nije potrebno naprezanje jer su čestice oraha savršeno mlevene. Ali ako želite, možete procediti vegansko mleko kroz finu cediljku nakon što ostavite da odstoji 10 minuta (nakon mlevenja).
Po želji možete skinuti penu koja se formira na površini. Takođe, ako želite, začinite ga vanilom. Ja lično preferiram prirodan ukus mleka od oraha - jedinstven je!
Koristite za pravljenje zdravih napitaka, veganskih deserata ili zašto ne za veganski tarator.
Mleko od orašastih plodova može se čuvati do 3 dana u frižideru u dobro zatvorenoj staklenoj boci.
Prijatno!