Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Uskršnje gurabije moje bake

Uskršnje gurabije moje bake

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Uskršnje gurabije moje bake
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
100
"Druga stvar su gurabije po bakinom receptu - divnog ukusa i mirisa"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1.200 g
  • šećer - 350 g
  • jaja - 4 komada
  • mast - 250 g
  • kiselo mleko - 250 g
  • amonijačna soda - 2 komada
  • vanila - 2 - 3 komada (po 0, 2 g)
  • limun - 1 komad (samo kora)
  • za nadev
  • marmelada od šljiva - domaća
  • jaje - 1 komad za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Otopite svinjsku mast i ostavite da se malo ohladi.

Umutite jaja sa šećerom.

Rastvorite sodu u kiselom mleku i dodajte ih u jaja. Dodajte ohlađenu mast, vanilu i rendanu limunovu koricu. Sve izmešati.

Prosejte brašno i napravite udubljenje. Sipajte smesu u udubljenje i umesite srednje meko testo. Ostavite ga neko vreme pokriveno krpom.

Otkinite mali deo gotovog testa. Oblikujte loptu, razvaljajte je u tanku koru i iseći na trouglove (8 komada). Na široki deo stavite malo marmelade i uvaljati u kiflicu.

Možete i da razvaljate koru debljine 0, 5 cm i da isečete različite oblike. Uvek radim i jedno i drugo.

Gurabije poređajte u plehove obložene papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom i pospite šećerom.

Od ove količine izlazi oko 100 komada kolačića.

Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom oko 15-20 minuta.

Ovo je recept moje bake koji koristimo preko 50 godina.

Nadam se da se i vama sviđa.

Uskršnji kolačići moje bake su spremni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: