Način pripreme
U posudi mikserom umutite jaja sa šećerom i vanile, dodajte rastopljenu mast (ne vruću) i narendanu koru od limuna.
Posebno u kiselo mleko dodajte sodu, promešajte i kada se aktivira, dodajte ga u smesu sa jajima i ponovo promešajte. Ostavite smesu oko 20 minuta, tako da se šećer otopi i povremeno promešajte.
U veliku posudu prosejte brašno, napravite udubljenje i sipajte tečnost u njega. Umesite tvrdo testo koje se ne lepi. Što je testo tvrđe, to će gurabije biti sa oštrijim ivicama.
Umotajte testo u providnu foliju, da se ne osuši, i ostavite ga da odstoji najmanje 2 sata, jer je to veoma važno. Mašinom za mlevenje mesa sa specijalnom rešetkom, počnite da obrađujete testo.
Isecite gurabije na trake dugačke 6-7 cm i poređajte ih u nauljeni pleh na rastojanju jednu od druge, sa nazubljenom stranom biskvita na gore.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju laganu zlatnu boju. Što više gurabije stoje, postaju mekše, ako ih čuvate u plastičnoj kutiji ili kesi.
Nemojte se čuditi zbog čega je toliko sode u receptu. Soda je potrebna, kako bi kolači izdržali duže, a miris amonijačne sode ispari tokom pečenja i kolači su izvanrednog ukusa, tako da možete da ih pripremite mnogo pre Uskrsa, ako možete da im odolite