Način pripreme
Otopite svinjsku mast i ostavite da se malo ohladi.
Umutite jaja sa šećerom.
Rastvorite sodu u kiselom mleku i dodajte ih u jaja. Dodajte ohlađenu mast, vanilu i rendanu limunovu koricu. Sve izmešati.
Prosejte brašno i napravite udubljenje. Sipajte smesu u udubljenje i umesite srednje meko testo. Ostavite ga neko vreme pokriveno krpom.
Otkinite mali deo gotovog testa. Oblikujte loptu, razvaljajte je u tanku koru i iseći na trouglove (8 komada). Na široki deo stavite malo marmelade i uvaljati u kiflicu.
Možete i da razvaljate koru debljine 0, 5 cm i da isečete različite oblike. Uvek radim i jedno i drugo.
Gurabije poređajte u plehove obložene papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom i pospite šećerom.
Od ove količine izlazi oko 100 komada kolačića.
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom oko 15-20 minuta.
Ovo je recept moje bake koji koristimo preko 50 godina.
Nadam se da se i vama sviđa.
Uskršnji kolačići moje bake su spremni.