Način pripreme
Jagnjeće meso se nasecka na porcije i sravlja se u šerpu sa posoljenom vodom da se skuva.
Kada je gotovo, bujon se procedi i ostavlja sa strane.
Luk i šargarepa se sitno naseckaju i dinstaju na masnoći. Čim omekšaju, u njih se dodaju komadi jagnjećeg mesa.
Nakon deset minuta se dodaju aleva paprika i izrendani paradajz.
Jelo se meša nekoliko puta i nakon čega se sipa konzervirani grašak.
U šerpu se sipa proceđeni bujon i ostavlja se da uzavri janija sa graškom.
Dodaje se oljušteni i naseckani krompir. Temperatura na ringli se smanjuje i jagnjeća janija se ostavlja da se krčka otprilike 40 minuta.
Kada je skoro gotova, jagnjeća janija se zgušnjava sa brašnom rastvorenim u malo vode. Kuva se još pet minuta i skida se sa ringle.
Jagnjeća janija sa graškom se servira sa sitno naseckanim peršunom.