Način pripreme
Izuzetno jednostavna, brza i ukusna letnja baštenska janija sa svežim graškom i lobodom.
U šerpicu sipamo suncokretovo ulje (šarlan) i u njemu skuvamo 3 minute iseckani luk i šargarepu.
Sipamo i mlade krompire iseckane na kockice zajedno sa začinima - finom himalajskom solju, smeđim kristal šećerom (od trske), crnim biberom, alevom paprikom, kuminom i kurkumom.
mešamo i zalivamo sa otprilike 1 litrom vruće vode. Odam nakon što provri, sipamo unapred izrmvljeni sveži grašak, sveže ubran iz bašte.
Dodajemo oprane i iseckane sveže listove loboda i amaranta i po pola vezice mladog luka i peršuna.
Ponovo mešamo i ostavljamo aromatičnu janiju od povrća da se krčka 10 minuta.
Za zgušnjavanje janije u posebnoj posudici izmešamo 1 šoljicu kukuruznog brašna sa otprilike 1 šoljicom tople vode. Sipamo kukuruznu kašicu u jelo i mešamo.
Kuvamo našu janiju od graška još nekoliko minuta dok ne bude gotova i sklanjamo sa ringle.
Omiljena posna janija sa svežim graškom i povrćem - sveži darovi iz bašte.
Neobično ukusno!