Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Pita sa dunjama

Pita sa dunjama

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
578972k231
Pita sa dunjama
Fotografije: Ivelina
1 / 3
05/06/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
135 min.
Porcije
8
"Poslužite hladnu pitu sa dunjama i uživajte uz moj prepoznatljivi recept za kolač bez glutena!"

Potrebni sastojci

  • brašno rogača - 400 g ili brašno bez glutena
  • maslac - 150 g
  • šećer u prahu - 150 g
  • žumanca - 4 komada
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • Za krem
  • maskarpone - 250 g
  • žumanca - 2 komada
  • pavlaka - 250 g
  • šećer - 60 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • kora limuna - 1 rendana
  • Za poširane dunje
  • dunje - 4 komada
  • voda - 3 šolje
  • šećer - 1/4 šolje (može se povećati na 3/4 šolje ako želite slađe)
  • grand marnie - 3 kašike ili drugo desertno vino
  • vanila - 1/2 štapića
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro je da počnemo sa pravljenjem poširanih dunja.

Zagrejte rernu na 150 stepeni.

Pomešajte vodu, šećer i Gran Marnie u velikoj holandskoj posudi ili drugoj velikoj posudi otpornoj na rernu sa poklopcem (prekrivanje folijom je prihvatljivo). Ostružite mahune vanile i promešajte ih u posudi.

Dunje oljuštite i iseckajte po dužini na kriške od 1/2 cm po dužini. Dodajte dunje u posudu. Pokrijte i kuvajte na 150 stepeni 1 i po sat.

Kada završite sa kuvanjem, ostavite ih sa strane i ostavite da se ohlade u tečnosti za poširanje. Ostavite ih da odmaraju barem dok se ne ohlade da se ređaju.

Nastavite da pravite testo sa maslacem i brašnom od rogača, tako što ćete sve sastojke staviti u posudu ili mikser i formirati glatku kuglu koju ćete staviti u frižider da odmara umotanu u plastičnu foliju oko 30 minuta.

Da biste napravili krem, u posudu stavite maskarpone sa šećerom i malo umutite da omekša, dodajte jaja i pavlaku, umutite dok ne dobitete mekani krem i završite sa ostalim sastojcima.

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Razvijte testo sa maslacem i brašnom od rogača i stavite ga u tepsiju.

Dodajte pavlaku u maskarpone sir i završite tako što ćete po vrhu poređati poširane dunje.

Voćnu pitu pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta.

Poslužite hladnu pitu od dunja i uživajte uz moj prepoznatljivi recept za poslasticu bez glutena!

Savet: Pitu možete napraviti samo od poširanih krušaka bez krema od maskarpone sira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: