Način pripreme
Pomešamo kvasac sa mlakom vodom i šećerom. Ostavljamo da nadođe. U drugoj posdi pomešamo sastojke za arapski hleb i dodajemo kvasac. Zamesimo meko testo.
Pokrivamo i ostavljamo da nadođe 30 minuta. Nakon toga podelimo na dvadela i svaki razvučemo na debelu koru.
Stavljamo u dva pleha sa papirima za pečenje i pokrivamo još na 10 minuta. Nožem pravimo proreze po testu i ostavljamo da nadođe jedan sat. Na kraju namažemo sa mlekom i posipamo susamom.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni - 20 minuta.
Za to vreme operemo i prepolovimo patlidžan. Posolimo i nakon toga osušimo. Sečemo polumesece debljine od pola cm.
Pržimo patlidžan u ugrejanoj masnoći sa svih strana - dok ne dobije zlatnu boju. Stavljamo na vatru i pržimo sa jednom glavicom luka, krupnije isečenom.
Pomešamo paradajz pire sa vodom i prelivamo luk. Začinimo alevom paprikom, korijanderom, solju i biberom.
Polovinu sosa sipamo u posudu. Preko ostalih nanosimo patlidžan. Dodajemo paradajz, isečen na kockice i prelivamo preostalim delom sosa. Poklopimo i ostavljamo da se krčka 10 minuta.
U posudi pomešamo sitan sir sa malo soli, bibera i sitno iseckanog belog luka.
Serviramo toplo jelo, servirano sa sitnim sirom sa strane i svežim hlebom.
Neka vam je slatko!
Borani Bademđan sa arapskim hlebom je gotov.