Način pripreme
Da biste napravili ovu tortu sa jagodama prvo pripremite koru.
Svi proizvodi treba da budu na sobnoj temperaturi. Maslac treba da bude mekan, zato ga izvadite iz frižidera barem sat vremena pre toga.
Umutite mikserom meki maslac sa dve vrste šećera nekoliko minuta.
U maslac počnite da dodajete žumanca jaja jedno po jedno mešajući nakon svakog dodatog.
Rastvorite brašno od rogača u malo vruće vode i dodajte u smesu.
Dodajte i bademovo brašno i vanilu.
Belanca mutite sa prstohvatom soli dok vrhovi ne postanu mekani.
Dodajte i njih već mešajući špatulom kako biste sačuvali njihovu vazdušastost.
Dno kalupa za pečenje od 24 cm pokrijte papirom za pečenje i prebacite smesu za koru.
Stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180°C, otprilike 30 minuta dok čačkalica ne bude suva.
Gotovu koru izvadite iz kalupa i ohladite na rešetci.
Za krem za tortu mikserom umutite dobro ohlađenu tečnu pavlaku da se dobiju mekani vrhovi.
Namočite želatin u malo hladne vode i ostavite ga na 10 minuta da nabubri, nakon čega ga stavite u posudu na vodenu pari da se istopi.
U posudi pomešajte sitni sir, kiselu pavlaku, med (ili šećer po ukusu) i fino izrendanu koru pola limete, njen sok i mešajte dok se ne dobije homogenizovana smesa.
Dodajte želatin i ponovo izmešajte.
Na kraju dodajte umućenu pavlaku u delovima mešajući špatulom.
Stavite ohlađenu koru na odgovarajući tanjir za tortu i stegnite je regulišućim prstenom.
Po bordu prstena poređajte jagode, prethodno oprane i posušene.
Rasporedite krem i izravnajte.
Dijetalnu tortu stavite u frižider na nekoliko sati da se stegne.
Bezglutensku tortu sa jagodama dekorišite sa još jagoda, borovnicama, listovima mente i sa malo izrendane kore limete.