Način pripreme
Krompir oljuštimo i sečemo na ne mnogo velike kockice. Stavljamo u šerpu sa vodom u kojoj ima prstohva soli i nekoliko kapljica ulja.
Za to vreme mladi luk i mladi beli luk operemo i sečemo sitno. Mladi luk i stari luk za mleveno meso takođe sitno iseckamo.
Mleveno meso stavljamo u posudu i u njega dodajemo začine, koricu hleba, natopljenu sa vodom i prezle. Jaja razbijemo jedno po jedno u posebnu posudu, da proverimo da li nisu pokvarena i ako su dobra stavljamo u mleveno meso.
Sve dobro promešamo. Od mlevenog mesa oblikujemo ćuftice koje ređamo na tacni. Kod mene je ispalo 33 komada. Broj zavisi od veličine koju pravite.
Ovako prirpemljene ćuftice ostavljamo u frižiceru dok ne dođe vreme da se peku. Kad se krompir skuva, ocedimo i stavljamo u posudu. Stavljamo maslac, pavlaku i začine.
Na kraju dodajemo luk i beli luk/ostavljamo malo za ukras/ i sve pasiramo dobro. Krompir pire dobija prijatnu zlatnu boju zbog mladog luka i mladog belog luka. Ako je porebno još soli, dodajemo.
U pleh stavljamo papir za pečenje, namažemo uljem. Ćuftice poređamo unutra. Stavljamo da se peku u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne budu gotove.
Kad serviramo stavljam malo prolećnog krompir pirea po sredini tanjira, odozgo poređamo nekoliko ćuftica iz rerne, dodajemo nekoliko kapi sosa koje su pustile u pleh i ukrašavamo perima luka i belog luka.
Neka vam je slako sa mojim ćufticama iz rerne sa krompir pireom.