Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Slatko-slane kiflice iz detinjstva

Slatko-slane kiflice iz detinjstva

VeselinaVeselina
Inovator
139471k
Slatko-slane kiflice iz detinjstva
Fotografije: Veselina
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
3
"Slatko-slane kiflice iz detinjstva - liče na kiflice iz pekare iz prošlosti."

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 koamda i 1 žumance
  • brašno - 3 šolje
  • ulje - 6 supenih kašika
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 1 prstohvat
  • sveže mleko - 150 ml
  • kvasac - 1/3 kockice
  • sir - 1 šolja, puna, mrvljen
  • susam - za posipanje, mak
  • maslac - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Jedinstveno ukusne slatko-slane kiflice zbog mnogo šećera u testu i slanim nadevom, mekane i vazdušaste.

Liče na kiflice iz pekare iz detinjstva.

Prosevamo brašno kroz sito da bude nežnije. U posudu stavljamo mlako sveže mleko, kvasac i malo brašna oko 3 supene kašike i šećer.

Promešamo i ostavljamo pokriveno krpom da nadođe.

Kad bude gotovo stavljamo u brašno. Dodajemo so, 1 jaje i ulje. Zamesimo testo.

Pokrivamo krpom da nadođe oko 50 minuta na toplom.

U posudu stavljamo sir - 1 šolju puni, prethodno izmrvljen i 1 jaje, dobro promešamo da se sjedine dve smese.

Žumance umutimo viljuškom - koristićemo za premazivanje kiflica odozgo. Posptemo sto brašnom i razvučemo testo na krug prečnika 38 cm.

Sečemo kroz sredini i posle ponovo da dobijemo 12 trouglova. Osnovu trouglova sečemo kroz sredinu 2 cm. U širi deo stavljamo smesu od sira i jaja uz pomoć kašike.

Uvijamo kiflice i uvijamo dva kraja ka unutra malo. Ostavljamo da nadođe 20 minuta.

Mažemo umućenim žumancem. Da bi imale sjaj stavljamo 1 kašičicu maslaca po želji.

Posipamo susamom, makom i pečemo na 180 stepeni u ugrejanoj rerni dok ne bude gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: