Način pripreme
Spanać dobro operite i ocedite, pa ga zajedno sa svežim mlekom sameljite u blenderu - do glatke konzistencije.
Jaja sa šećerom i vanilin šećerom umutite mikserom na velikoj brzini u penasti krem dok se smesa ne udvostruči u zapremini i dok se šećer ne istopi.
U ovu mešavinu sukcesivno dodajte mleveni spanać, ulje i brašno pomešano i prosejano sa praškom za pecivo, nastavljajući da mutite mikserom, ali najmanjom brzinom.
Smesu za koru za tortu podelite u dve posude (da dobijete kore jednake debljine), a zatim svaki deo prebacite u pleh od 26 cm obložen papirom za pečenje.
Kore sa spanaćem pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni svaku oko 18-20 minuta.
Da li su kore gotove proverite drvenim štapićem.
Izvadite pripremljene kore iz posude za pečenje, uklonite papir i ostavite da se potpuno ohlade.
Krem pripremite tako što ćete umutiti jaja sa kukuruznim skrobom.
Sveže mleko, šećer i vanilu stavite u šerpu i zagrejte skoro do ključanja.
Zatim šerpu sklonite sa vatre i dodajte žumanca sa skrobom u tankom mlazu, mešajući.
Vratite krem na vatru i kuvajte dok na površini ne počnu da se stvaraju mehurići i dok se poslastičarski krem ne zgusne.
U gotov krem dodajte sitno rendanu koricu pola limuna, promešajte i prekrijte prozirnom folijom da se ne bi stvorila korica, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Kada se krem za tortu ohladi, dodajte mu maskarpone i još kratko miksajte mikserom, tek toliko da se promeša i dobije homogena smesa.
Poravnajte kore nožem i možete sastaviti tortu sa pavlakom.
Stavite jednu koru u odgovarajući tanjir ili poslužavnik za tortu i pričvrstite ga podesivim prstenom.
Koru premažite polovinom krema i nastavite na isti način sa druom korom i preostalim kremom.
Poravnajte lopaticom i pospite tortu od spanaća sa mrvicama koje ste napravili od ostataka kora.
Tortu sam ukrasila i čokoladnim figurama i svežim malinama.
Stavite prolećnu tortu od spanaća u frižider na najmanje 12 sati da se dobro stegne, pa možete da uživate u njoj.
Prijatno!