Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta sa Pavlakom»Prolećna torta od spanaća

Prolećna torta od spanaća

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Prolećna torta od spanaća
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 4
24/08/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
12
"Prolećna torta od spanaća, ali ne propustite da je napravite i leti i zimi - prelepa je"

Potrebni sastojci

  • KORE
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 1/2 šolja
  • vanilin šećer - 1 pakovanje
  • spanać - 125 g bejbi
  • ulje - 1/2 šolje
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • brašno - 2 1/3 šolje
  • prašak za pecivo - 10 g
  • KREM
  • sveže mleko - 700 ml
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 7 kašika
  • kukuruzni skrob - 3 kašike
  • vanila - 1 komad
  • limun - kora od pola limuna
  • maskarpone - 250 g
  • ZA DEKORACIJU
  • čokolada
  • sveže voće
  • mrvice od kore
* merne jedinice

Način pripreme

Spanać dobro operite i ocedite, pa ga zajedno sa svežim mlekom sameljite u blenderu - do glatke konzistencije.

Jaja sa šećerom i vanilin šećerom umutite mikserom na velikoj brzini u penasti krem dok se smesa ne udvostruči u zapremini i dok se šećer ne istopi.

U ovu mešavinu sukcesivno dodajte mleveni spanać, ulje i brašno pomešano i prosejano sa praškom za pecivo, nastavljajući da mutite mikserom, ali najmanjom brzinom.

Smesu za koru za tortu podelite u dve posude (da dobijete kore jednake debljine), a zatim svaki deo prebacite u pleh od 26 cm obložen papirom za pečenje.

Kore sa spanaćem pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni svaku oko 18-20 minuta.

Da li su kore gotove proverite drvenim štapićem.

Izvadite pripremljene kore iz posude za pečenje, uklonite papir i ostavite da se potpuno ohlade.

Krem pripremite tako što ćete umutiti jaja sa kukuruznim skrobom.

Sveže mleko, šećer i vanilu stavite u šerpu i zagrejte skoro do ključanja.

Zatim šerpu sklonite sa vatre i dodajte žumanca sa skrobom u tankom mlazu, mešajući.

Vratite krem na vatru i kuvajte dok na površini ne počnu da se stvaraju mehurići i dok se poslastičarski krem ne zgusne.

U gotov krem dodajte sitno rendanu koricu pola limuna, promešajte i prekrijte prozirnom folijom da se ne bi stvorila korica, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Kada se krem za tortu ohladi, dodajte mu maskarpone i još kratko miksajte mikserom, tek toliko da se promeša i dobije homogena smesa.

Poravnajte kore nožem i možete sastaviti tortu sa pavlakom.

Stavite jednu koru u odgovarajući tanjir ili poslužavnik za tortu i pričvrstite ga podesivim prstenom.

Koru premažite polovinom krema i nastavite na isti način sa druom korom i preostalim kremom.

Poravnajte lopaticom i pospite tortu od spanaća sa mrvicama koje ste napravili od ostataka kora.

Tortu sam ukrasila i čokoladnim figurama i svežim malinama.

Stavite prolećnu tortu od spanaća u frižider na najmanje 12 sati da se dobro stegne, pa možete da uživate u njoj.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: