Način pripreme
Ne postoji bolji način da počnete dan nego da se zasitite slatkoćom i dobrotom. Na primer, da uživate u ukusnim danskim brioš kiflicama sa pudingom od vanile, tipičnog za danske kolače.
Danas ćemo videti zajedno kako da ih lako napravimo u samo nekoliko koraka.
Napravite nadev za kiflice, počnite sa pripremom pudinga, pratite instrukcije na pakovanju.
Za pripremu 1 kesice pundinga od vanile je potrebno 500 ml mleka.
Pokrijte kuvani puding providnom folijom direktno preko površine i ostavite da se potpuno ohladi. Nemojte mešati dok se hladi!
Potopite suvo grožđe (po želji) u rum ili vodu.
Pripremite testo za kiflice. Dodajte kvasac u mleko, dodajte malo šećera, promešajte i ostavite da stoji 10 minuta.
U posudi pomešajte brašno sa šećerom, vanilin šećerom i (po želji) prašak za pecivo.
Stavite sve sastojke za testo (uključujući smesu od brašna od prethodnog koraka) bez maslaca u posudu za mešanje i počnite da mešate.
Nakon što testo počne da se skuplja dodajte i maslac i mešajte sve dok ne dobijete glatko testo.
Oblikujte testo u krug, stavite ga naopako u posudu, pokrijte i ostavite da nadođe dok se ne udvostruči (oko 45-60 minuta).
Razvucite testo na veliki pravougaonik.
Rasporedite hladan puding od vanile preko testa, ostavite prazno mesto sa svih strana. Posptie suvim grožđem puding (po želji).
Razvucite labavo testo na panjić.
Isecite na oko 10-12 krišaka ovog panjića, svaki sa širinom oko 2-5 cm
Stavite kriške na pleh, obložen papirom za pečenje i pokrijte krpom.
Pomešajte žumance sa mlekom i namažite ih ovom smesom. Zaboravial sam to da uradim u videu.
Ostavite da odstoji još 15 do 20 minuta i za to vreme počnite da ugrevate rernu do 180°C/350°F. Koristim konvekcijsku rernu, temperatura i vreme može zavisisti od rerne.
Ispecite i urkasite danske kiflice.
Pecite oko 25 do 30 minuta. Ostavite da malo odstoje pre vađenja.
Pospite šećerom u prahu ili šećerom i prahu sa sokom od limuna (vodom), ostavite kiflice sa kremom da se ohlade malo i uživajte uz tople ili hladne
Savet: U puding možete dodati orahe ili rendanu čokoladu kao i voće, breskve, kajsije itd po vašem ukusu.