Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Đevreci»Kuvani đevrek

Kuvani đevrek

Korisnik#308162Korisnik#308162
Kuvar
168153364861
Kuvani đevrek
Fotografije: Korisnik#308162
1 / 3
25/09/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
6
"Prijatno uz ukusne kuvane đevreke sa susamom!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • voda - 250 g
  • so - 1 s.k.
  • šećer - 1 k.k., (za testo)
  • ulje - 3 s.k.
  • kvasac - 1 kesica suvog ili paketić svežeg
  • šećer - 3 - 4 s.k.
  • voda - 1 l
  • susam - 150 g
  • laneno seme - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Umesiti testo od brašna, vode, ulja, soli, šećera i kvasca. Ako se koristi svež pekarski kvasac, potrebno je da se aktivira u malo vode uz dodatak šećera i kašičice brašna, pa kad počne da fermentiše, dodaje se ostalim sastojcima. Suvi se dodaje direktno u brašno.

Mesiti dok ne prestane da se lepi za ruke i postane glatko, pa ostaviti testo da naraste oko 45 minuta.

Mogućnosti za oblikovanje su razne, ali najlakše je pomoću dve čaše različitog prečnika. Jedna šira, a druga uža.

Premesiti testo za đevreke, razvući malo po radnoj površini i širom čašom vaditi krugove. Potom užom čašom u sredini svakog kruga napraviti rupu.

Ostatke testa sjediniti i ponoviti postupak.

Šećer sipati u šerpu i otopiti. Kad je dobio lepu braon boju, preliti vodom i zagrevati do ključanja.

Svaki đevrek stavljati u šerpu sa vodom i kuvati dok ne ispliva na površinu, oko 1-2 minuta.

Izvaditi iz šerbeta i uvaljati u mešavinu susama i lanenog semena, pa staviti u pleh u kojem će se kuvani đevreci peći.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: