Način pripreme
Najbolje se prave od ohlađenog lisnatog testa jer su kore tanke i uz to deca lakše jedu ove vazdušaste lisnate pogačice. Takođe, ovo testo dolazi umotaon u papir za pečenje koji koristim i smatram ga veoma zgodnim. Dobijam ga iz Kauflandove rashladne vitrine, pakovanje je isečeno na 275g.
Pakovanje izvadim iz frižidera bar 5 minuta ranije, da se testo malo opusti na sobnoj temperaturi, da se ne „raspukne” pri rasklapanju, a pogačice se lakše formiraju.
Prvo uključim rernu da se zagreje na 220-230 stepeni dok ih spremam, jer mora da bude jako vruća od početka kada se peče lisnato testo.
Testo isečem na pravougaonike kao što je prikazano na fotografiji - obično dobijem 12 komada - polovinu svakog komada tanko premažem pastom od maslina. Maslinova pasta može biti prilično slana, pa budite oprezni i u ovom slučaju je razmažite tanje.
Pastu od maslina uzimam ili u tegli ili sa vitrine sa servisom, ali po želji može i od crnih ili zelenih maslina, sve je stvar ukusa ;-)
Na pastu od maslina posipam sitno rendani kačkavalj.
Pažljivo zatvorim lisnate pogačice, lagano pritisnem na ivicama i ređam u pleh. Ostavljam najmanje 1/2 cm razmaka između njih da se ne zalepe kada narastu prilikom pečenja.
Malo ih posipam domaćom šarenom solju i pečem oko 10 minuta na srednjem nivou dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
Nakon vađenja iz rerne, najteže je sačuvati lisnate pogačice sa pastom od maslina i kačkavalja najmanje 10 minuta dok se ne ohlade, jer moji proždrljivi jedva čekaju da ih napadnu :-)