Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Lisnate pogačice»Pogačice od isnatog testa sa pastom od maslina i kačkavaljem

Pogačice od isnatog testa sa pastom od maslina i kačkavaljem

Potrebitel#246506Potrebitel#246506
Početnik
1348
Pogačice od isnatog testa sa pastom od maslina i kačkavaljem
Fotografije: Potrebitel#246506
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
4
"Pogačice uz koje se treba buditi svako jutro"

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 275 g /pakovanje ohlađeno, tanko/
  • pasta od maslina - 25 - 50 g
  • kačkavalj - 50 - 100 g, narendan
  • šarena so - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Najbolje se prave od ohlađenog lisnatog testa jer su kore tanke i uz to deca lakše jedu ove vazdušaste lisnate pogačice. Takođe, ovo testo dolazi umotaon u papir za pečenje koji koristim i smatram ga veoma zgodnim. Dobijam ga iz Kauflandove rashladne vitrine, pakovanje je isečeno na 275g.

Pakovanje izvadim iz frižidera bar 5 minuta ranije, da se testo malo opusti na sobnoj temperaturi, da se ne „raspukne” pri rasklapanju, a pogačice se lakše formiraju.

Prvo uključim rernu da se zagreje na 220-230 stepeni dok ih spremam, jer mora da bude jako vruća od početka kada se peče lisnato testo.

Testo isečem na pravougaonike kao što je prikazano na fotografiji - obično dobijem 12 komada - polovinu svakog komada tanko premažem pastom od maslina. Maslinova pasta može biti prilično slana, pa budite oprezni i u ovom slučaju je razmažite tanje.

Pastu od maslina uzimam ili u tegli ili sa vitrine sa servisom, ali po želji može i od crnih ili zelenih maslina, sve je stvar ukusa ;-)

Na pastu od maslina posipam sitno rendani kačkavalj.

Pažljivo zatvorim lisnate pogačice, lagano pritisnem na ivicama i ređam u pleh. Ostavljam najmanje 1/2 cm razmaka između njih da se ne zalepe kada narastu prilikom pečenja.

Malo ih posipam domaćom šarenom solju i pečem oko 10 minuta na srednjem nivou dok ne dobiju lepu zlatnu boju.

Nakon vađenja iz rerne, najteže je sačuvati lisnate pogačice sa pastom od maslina i kačkavalja najmanje 10 minuta dok se ne ohlade, jer moji proždrljivi jedva čekaju da ih napadnu :-)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: