Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Savršeni domaći keks za kafu

Savršeni domaći keks za kafu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78816k967
Savršeni domaći keks za kafu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
06/10/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
33 min.
Porcije
4
"Pečemo samo 12 minuta ako želimo da kolačići budu beli i mekši. Pecite oko 15-16 minuta da budu hrskaviji i blago prepečeni. Poslužite keks uz šoljicu lepe i aromatične kafe"

Potrebni sastojci

  • brašno - 150 g
  • kravlji maslac - 80 g hladan
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 60 g
  • kora limuna - 1 kašičica (bez belog dela)
  • prašak za pecivo - 1 prstohvat
  • so - 1 prstohvat
  • slatko od malina - ili drugo slatko po izboru
* merne jedinice

Način pripreme

Kristal šećer sameljemo zajedno sa korom od limuna da dobijemo šećer u prahu. To možemo uraditi i u mlinu za kafu ili drugom odgovarajućem uređaju koji imamo.

Dodajte prosejano brašno, prstohvat soli, prstohvat praška za pecivo i na kraju jaje i maslac isečen na komadiće. Umutite sve u blenderu 20 sekundi da dobijete glatko testo. Ako ćete mesiti ručno, dodajte meki ili otopljen maslac. Tada će testo za masni keks postati mekše i lepljivo, ali ćemo ga u svakom slučaju ostaviti da se stvrdne u frižideru.

Gotovo testo sa maslacem umotamo u streč foliju i ostavimo 1 sat u frižideru ili 15-20 minuta u zamrzivaču (zavisi koliko je mekano).

Od očvrslog testa praviti male, malo spljoštene loptice i ređati ih u pleh od rerne. Izlazi tačno jedna doza. Ako želite da napravite veću količinu ukusnih kolačića, onda udvostručite proizvode.

U sredini oblikovanog keksa pravimo male rupice i unutra stavljamo malo džema.

Peći na 160 stepeni 12 minuta ako želimo da kolačići budu beli i mekši. Pecite oko 15-16 minuta da budu hrskaviji i blago prepečeni.

Sve zavisi od njihove veličine, pa pazite na njih.

Poslužite savršeni domaći keks za kafu uz lepu šoljicu kafe.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: