Način pripreme
Kristal šećer sameljemo zajedno sa korom od limuna da dobijemo šećer u prahu. To možemo uraditi i u mlinu za kafu ili drugom odgovarajućem uređaju koji imamo.
Dodajte prosejano brašno, prstohvat soli, prstohvat praška za pecivo i na kraju jaje i maslac isečen na komadiće. Umutite sve u blenderu 20 sekundi da dobijete glatko testo. Ako ćete mesiti ručno, dodajte meki ili otopljen maslac. Tada će testo za masni keks postati mekše i lepljivo, ali ćemo ga u svakom slučaju ostaviti da se stvrdne u frižideru.
Gotovo testo sa maslacem umotamo u streč foliju i ostavimo 1 sat u frižideru ili 15-20 minuta u zamrzivaču (zavisi koliko je mekano).
Od očvrslog testa praviti male, malo spljoštene loptice i ređati ih u pleh od rerne. Izlazi tačno jedna doza. Ako želite da napravite veću količinu ukusnih kolačića, onda udvostručite proizvode.
U sredini oblikovanog keksa pravimo male rupice i unutra stavljamo malo džema.
Peći na 160 stepeni 12 minuta ako želimo da kolačići budu beli i mekši. Pecite oko 15-16 minuta da budu hrskaviji i blago prepečeni.
Sve zavisi od njihove veličine, pa pazite na njih.
Poslužite savršeni domaći keks za kafu uz lepu šoljicu kafe.
Prijatno!