Način pripreme
Pasticio - grčko zapečeno jelo, koje je prava kraljica trpeze.
Bukatine kuvajte u slanoj vodi 10 minuta.
Nauljite dno i stranice pleha za pečenje kravljim maslacem. Obilno pospite prezlama i sipajte oceđene bukatinije.
Za sos od mlevenog mesa:
Crni luk sitno iseckati. Prodinstamo ga kratko na zagrejanom maslinovom ulju.
Sipamo konzervirani paradajz. Kada provri dodati mleveno meso, so, origano i cimet. Pržite dok mleveno meso ne postane mrvičasto.
Kuvajte 5-6 minuta i sipajte gusti sos sa mlevenim mesom na bukatini, lagano pritiskajući.
Za beli sos:
Da biste to pripremili, pržite brašno na kravljem maslacu.
Nakon što se isprži do zlatne boje, odmah sipajte sveže mleko, snažno mešajući da ne bi došlo do stvaranja grudvica.
Kada se sos zgusne, posolite i dodajte muškatni oraščić.
Posebno umutite jaja i dodajte im sos u tankom mlazu uz stalno mešanje.
Prelijte mleveno meso, pospite izmrvljenim sirom i odozgo prekrijte rendanim kačkavaljem. Stavite pasticio u sredinu rerne i pecite grčko zapečeno jelo na 180 stepeni 40-45 minuta.
Nakon što izvadite zapečeno jelo sa makaronima iz rerne, ostavite je da odstoji 15 minuta, a zatim isecite na komade i poslužite grčku gozbu.
Prijatno!