Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Domaći kolač sa korom od limuna​

Domaći kolač sa korom od limuna​

Domaći kolač sa korom od limuna​5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Takav kolač možete poslužiti uz kafu, čaj, kakao ili mleko, za običnu zabavu ili za svečanim stolom. Može trajati duže uz pravilno skladištenje i ne gubi svoj ukus. ​"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 1 šolja
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • vanilin šećer - 10 g
  • prašak za pecivo - 15 g
  • brašno - 2 šolje
  • kora od limuna - kandirana
  • so - 1 prstohvat
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Pre nego što počnete da pripremate domaći kolač, ostavite da se svi sastojci zagreju na sobnoj temperaturi, ovo je prva tajna uspešnog kolača.

U dubljoj posudi mikserom umutite jaja sa šećerom. Obavezno operite jaja pre upotrebe, jer čak i naizgled čiste ljuske mogu sadržati štetne bakterije.

Dodajte ulje, kiselo mleko i prstohvat soli. So u slatkom kolaču deluje kao pojačivač ukusa.

Svaki put temeljno izmutite.

Prosejati brašno pomešano sa vanilom i praškom za pecivo. Važno je prosejati brašno da se zasiti kiseonikom. Tada će kolač biti mekaniji i dobro se diže prilikom pečenja. Budite oprezni sa vanilom, u velikim količinama postaje gorka.

Postepeno dodajte brašno u tečne sastojke.

Testo dobro izmešati tako da postane potpuno homogeno.

Dodajte koru od limuna. Ja sam koristila gotove u pakovanju, kojih ima u velikim lancima prodavnica, ali možete i sami da ih pripremite tako što ćete narendati koru limuna koju ste prethodno oprali toplom vodom.

Ponovo promešati.

Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni.

Sipajte testo u nauljeni kalup. Njegovo dno možete lagano posuti brašnom.

Stavite kalup u rernu i pecite kolač oko 40 - 45 minuta.

Kada gornji sloj kolača malo porumeni, proverite da li je gotov: probušite ga čačkalicom na nekoliko mesta, ako čačkalica bude suva, kalup možete izvaditi iz rerne.

Ostavite da se domaći kolač ohladi u kalupu. Zatim pažljivo izvadite kolač/okrenite kalup na poslužavnik/ i za ekstravaganciju pospite šećerom u prahu.

Budite spremni na činjenicu da će vam možda trebati više ili manje brašna nego što je navedeno u receptu. Ne fokusirajte se na količinu brašna, već na željenu konzistenciju testa.

Imajte na umu da je svaka rerna drugačija. Temperatura i vreme kuvanja mogu se razlikovati od onih navedenih u receptu za kolač od testa.

Savršeni kolač za kafu ili poslastica uz čaj, za ležernu zabavu ili na prazničnom stolu. Može trajati duže uz pravilno skladištenje i ne gubi svoj ukus.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: