Način pripreme
Pre nego što počnete da pripremate domaći kolač, ostavite da se svi sastojci zagreju na sobnoj temperaturi, ovo je prva tajna uspešnog kolača.
U dubljoj posudi mikserom umutite jaja sa šećerom. Obavezno operite jaja pre upotrebe, jer čak i naizgled čiste ljuske mogu sadržati štetne bakterije.
Dodajte ulje, kiselo mleko i prstohvat soli. So u slatkom kolaču deluje kao pojačivač ukusa.
Svaki put temeljno izmutite.
Prosejati brašno pomešano sa vanilom i praškom za pecivo. Važno je prosejati brašno da se zasiti kiseonikom. Tada će kolač biti mekaniji i dobro se diže prilikom pečenja. Budite oprezni sa vanilom, u velikim količinama postaje gorka.
Postepeno dodajte brašno u tečne sastojke.
Testo dobro izmešati tako da postane potpuno homogeno.
Dodajte koru od limuna. Ja sam koristila gotove u pakovanju, kojih ima u velikim lancima prodavnica, ali možete i sami da ih pripremite tako što ćete narendati koru limuna koju ste prethodno oprali toplom vodom.
Ponovo promešati.
Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Sipajte testo u nauljeni kalup. Njegovo dno možete lagano posuti brašnom.
Stavite kalup u rernu i pecite kolač oko 40 - 45 minuta.
Kada gornji sloj kolača malo porumeni, proverite da li je gotov: probušite ga čačkalicom na nekoliko mesta, ako čačkalica bude suva, kalup možete izvaditi iz rerne.
Ostavite da se domaći kolač ohladi u kalupu. Zatim pažljivo izvadite kolač/okrenite kalup na poslužavnik/ i za ekstravaganciju pospite šećerom u prahu.
Budite spremni na činjenicu da će vam možda trebati više ili manje brašna nego što je navedeno u receptu. Ne fokusirajte se na količinu brašna, već na željenu konzistenciju testa.
Imajte na umu da je svaka rerna drugačija. Temperatura i vreme kuvanja mogu se razlikovati od onih navedenih u receptu za kolač od testa.
Savršeni kolač za kafu ili poslastica uz čaj, za ležernu zabavu ili na prazničnom stolu. Može trajati duže uz pravilno skladištenje i ne gubi svoj ukus.
Prijatno!