Način pripreme
Izvadite sir za grilovanje iz pakovanja i stavite ga na nauljeni list aluminijumske folije. Sam halumi sir premažite maslinovim uljem. Za ovaj recept za pečeni sir dobro je koristiti halumi jer nije slan, a njemu slične imitacije sadrže previše soli i previše će biti u suprotnosti sa medom.
Možete probati i beli mladi sir, ali je mek, sadrži više vode i nije čvrst i elastičan kao halumi sir ili slični sirevi za pečenje.
Zagrejte gril tiganj na jakoj vatri.
Polovinu oraha iseckati i malo posuti ispod halumija, to će sprečiti da se zalepi za foliju, iako je nauljena, postoji taj rizik.
Po vrhu pospite preostale seckane orahe i stavite grančicu ruzmarina. Po želji možete i ovde staviti med, ali ja više volim da ga namažem na kraju nakon što je sir gotov.
Umotajte u dobro zatvoreno pakovanje, najbolje da nemate dva sloja folije, da toplota iz tiganja dobro prodire.
Pecite sa obe strane nekoliko minuta, po mirisu ćete znati kada je gotovo. Stepen pečenja je takođe stvar ukusa.
Prednost pečenja sira u foliji je što će sir ostati sočan, dobro će upijati aromu ruzmarina, a neće se lepiti za tiganj i da morate da ga čistite kasnije.
Drugu polovinu oraha stavite na stranu u tiganj da se peku.
Ako želite da sir uhvati zlatnu i tvrđu koricu, nemojte ispod njega stavljati orahe, onda ćete morati da ga još više nauljite da se ne zalepi.
Kada je gotovo, pažljivo otvorite foliju, premažite medom, pospite semenkama nara i ukrasite odvojeno prženim orasima.
Poslužite sir sa orasima i medom u foliji uz čašu crnog vina.
Delikates inspirisan kiparskom kuhinjom!