Mnoge iskusne domaćice će vam reći da kuvanje svežeg mleka nije težak posao, ali se većini od nas dešavalo da nam mleko izađe iz šerpe prilikom kuvanja i da krene "da nas traži". Nakon toga svi mrzimo vreme koje moramo da provedemo u uklanjanju posledica i tragova zagorelog svežeg mleka.
U suštini, kuvanje svežeg mleka nije nikakav kulinarski izazov, ali morate poštovati neka pravila.
Najbolje je da mleko kuvate u šerpi sa debljim dnom, kako ne bi zagorelo. Najbolje je da se mleko kuva i najmanje može da zagori u bakarnoj šerpi, koja je pre toga isplaknuta hladnom vodom.
Kakvu god posudu izaberete za kuvanje svežeg mleka, u njemu treba da kuvate samo mleko i ništa drugo. Vruće sveže mleko ima tu osobinu da upija sve mirise i može vas neprijatno iznenaditi, ako ste u istoj posudi pre toga kuvali druge namirnice. Isto tako vam preporučujemo da pre kuvanja u šerpu stavite 1 kašičicu sode bikarbone, koja neće dozvoliti malo starijem mleku da se zgrudva prilikom kuvanja.
Komentari