Način pripreme
U odgovarajuću posudu stavite sitni sir, malo tečnog kokosovog ulja, vanilu i šećer. Snažno mešajte. Trebalo bi da se dobije jednolična, glatka smesa. Dodajte speltino brašno u koje smo prethodno umešali prašak za pecivo i so. Umesite testo.
Ostavite da se ohladi 20 minuta.
Na radnu površinu sipajte oko 50 g smeđeg šećera i na njega stavite lopticu testa. Malo ga poravnajte rukom i na vrh stavite preostali smeđi šećer. Oklagijom razvijte dugačak pravougaoni list debljine 5-6 mm.
Podelite list po dužini po sredini.
Počnite sa jednom polovinom. Presavijte dve dugačke strane u suprotnim smerovima tako da se sastanu u sredini lista (zamislite osušeni štapić cimeta).
Uradite isto sa drugom polovinom lista testa.
Nožem iseći diskove debljine oko 7-8 mm - do 1 cm. Ređati u širok pleh na papir za pečenje i staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni 15-17 minuta.
Pustite ih da se ohlade i poslužite zdrave kolače.
Zdravi Božićni kolačići su hrskavi spolja, a mekani iznutra.