Način pripreme
Prvo prirpemamo sirup.
U šerpu stavljamo šećer, vodu, koru od limuna i štapić cimeta.
Stavljamo na vatru i ostavljamo da vri, mešamo s vremena na vreme.
Kad bude gotovo skidamo sa vatre, dodajemo sok od limuna.
Isečemo sitn nožem sve orašaste plodove i rastpimo kravlji maslac.
Odvajamo kore i počinjemo da oblikujemo baklavu.
Uzimamo jednu koru, namažemo masalcem, odozgo stavljamo još jednu koru i ponovo namažemo maslacem.
Nakon toga posipamo smesom od orašastih plodova.
Stavljamo drveni štapić i počinjemo da uvijamo u rolat.
Nakon toga sa dva kraja pritiskamo ivice baklave ka centru i nakon toga vadimo štapić-
Ponavljamo proces pripreme baklave dok ne potrošimo kore i smesu.
Baklave poređamo u prethodno namazan kalup za pečenje.
Odozo namažemo preostalim rastopljenim masalcem.
Sečemo svaku na 2 ili 3 dela.
Prethodno ugrevamo rernu na 160 stepeni i pečemo oko 40-50 minuta.
Nakon što izvadimo grčku baklavu prelivamo je hladnim sirupom i ostavljamo sa strane da upije sirup.
Raskošna grčka baklava, koju ćete pripremiti vašim gostima i ostaviti ih bez reči.