Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Raskošna baklava

Raskošna baklava

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Raskošna baklava
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
6
"Baklava traži majstorstvo, majstorstvo i veliki merak, u jelu će svi uspeti"

Potrebni sastojci

  • kore za baklavu - 800 g
  • maslac - 125 g
  • ulje - 200 ml
  • orasi - 200 g, samleveni
  • cimet - 1 kašičica
  • pistaći - 1 - 2 kašičice u prahu
  • za sirup
  • voda - 1.2 l
  • šećer - 1 kg
  • limun - 1/2 soka
  • vanila - 2 kesice
* merne jedinice

Način pripreme

Otvorite kore da odstoje i u međuvremenu pomešajte orahe sa cimetom i pistaćima u prahu. Rastopite maslac i pomešajte ga sa uljem, malo ugrejte smesu.

Namažite pleh rastopljenim maslacem, stavite nekoliko kora, pospite smesom od oraha, stavite ponovo mast. Stavite još nekoliko kora i pospite mlevenim pistaćima. Nastavite dok ne potrošite kore, rasporedite smesu sa cimetom po vašem mišljenju, i na svake 3-4 kore mažite mašću.

Isecite baklavu, prelijte preostalom mašću, koju ste prethodno ugrejalu na 150 stepeni oko 90 minuta.

Dok se baklava peče, pripremite sirup. Pomešajte vodu sa šećerom i stavite na umerenu vatru. Ostavite da provri i kuvajte oko 20 minuta, dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i dodajte sok od pola limuna i 2 kesice vanile.

Ostavit baklavu da se ohladi i prelijte toplom ili mlakim sirupom. Ostavite je 24 sata da se dobro natopli, pospite mlevenim pistaćima i servirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: