Način pripreme
Otvorite kore da odstoje i u međuvremenu pomešajte orahe sa cimetom i pistaćima u prahu. Rastopite maslac i pomešajte ga sa uljem, malo ugrejte smesu.
Namažite pleh rastopljenim maslacem, stavite nekoliko kora, pospite smesom od oraha, stavite ponovo mast. Stavite još nekoliko kora i pospite mlevenim pistaćima. Nastavite dok ne potrošite kore, rasporedite smesu sa cimetom po vašem mišljenju, i na svake 3-4 kore mažite mašću.
Isecite baklavu, prelijte preostalom mašću, koju ste prethodno ugrejalu na 150 stepeni oko 90 minuta.
Dok se baklava peče, pripremite sirup. Pomešajte vodu sa šećerom i stavite na umerenu vatru. Ostavite da provri i kuvajte oko 20 minuta, dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i dodajte sok od pola limuna i 2 kesice vanile.
Ostavit baklavu da se ohladi i prelijte toplom ili mlakim sirupom. Ostavite je 24 sata da se dobro natopli, pospite mlevenim pistaćima i servirajte.