Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Rižoto»Ukusni i jednostavni rižoto sa spanaćem

Ukusni i jednostavni rižoto sa spanaćem

Ukusni i jednostavni rižoto sa spanaćem
Fotografije: Aleksandrina Konstantinov
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Pre serviranja rižota sa spanaćem - ukusno i jednostavno, možemo ukrasiti sa još malo odabranog sira. ​"

Potrebni sastojci

  • spanać - 200 g
  • šalot - 2 komada ili 1 mala glavica luka
  • arborio pirinač - 340 g
  • bujon - 6 šolja (povrće, piletina, govedina)
  • belo vino - 80 ml suvo
  • maslac - 50 g (hladan)
  • parmezan - 30 g (narendan)
  • maslinovo ulje - 5 kašika
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Spanać se opere i očisti i iseče na tanke trakice.

Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju (na srednjoj vatri na šporetu).

Crni luk sitno iseckati i pržiti minut-dva.

Dodajte spanać i kuvajte 2-3 minuta, često mešajući.

Dodajte pirinač i pomešajte ga sa lukom i spanaćem dok se sam pirinač ne zagreje.

Dodajte vino i mešajte dok sva tečnost ne ispari.

Počinjemo da dolivamo po 1 kutlaču bujona i nakon što se upije ponovo dodajemo istu količinu.

Važno je paziti da pirinač ne zagori i da se ne zalepi se za tiganj. Nastavljamo da držimo šporet na srednjoj temperaturi.

Nakon što je pirinač skuvan, isključite vatru i dodajte maslac i promešajte aromatični rižoto.

Da završimo pirinač sa spanaćem, dodamo parmezan ili neki drugi sir/kačkavalj (u mom slučaju ementaler).

Pre serviranja rižoto sa spanaćem možemo ukrasiti sa još malo odabranog sira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: