Domaće pirinčano mleko

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78816k967
Domaće pirinčano mleko
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
14/03/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
2
"Domaće pirinčano mleko je izuzetno koristan napitak sa brojnim koristima za vaše zdravlje – jača kosti i podiže imunitet!"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 100 g (beli ili braon)
  • voda - oko 1 l
  • ulje - 1 kašika (po želji) ili kokosovo ulje, maslinovo ulje
  • Ukusi po želji
  • vanila - 2 praha, 4 g (ili 1 mahuna)
  • cimet - 1 štapić
* merne jedinice

Način pripreme

Za pripremu domaćeg pirinčanog mleka možete koristiti praktično bilo koju vrstu pirinča - bisernog, baldo, arborio, karnaroli, basmati, jasmin, braon pirinač ili drugi. Dobro je probati svaki i saznati koji ukus i teksturu najviše volite.

Prvo operite i potopite pirinač u vodu. Beli - od dva do četiri sata, a braon - 8 sati.

Zatim stavite u šerpu sa 500-550 ml vode i kuvajte 15 minuta. Ostavite da se ohladi.

Ako ste odlučili da dodate štapić cimeta ili mahunu vanile, dodajte ih u pirinač dok se kuva. Ako ćete koristiti vanilin prah, dodajte ga na samom kraju, pre mlevenja.

Ohlađeni pirinač sipajte u bokal blendera zajedno sa preostalom tečnošću od kuvanja. Dodajte još 500 ml vode i blendajte maksimalnom brzinom minut i po ili dva. Štapić cimeta ili mahuna vanile treba prethodno ukloniti. Po želji dodajte kašiku biljnog ulja.

Procedite kroz fino sito i gotovo je! Ako je vaše biljno mleko gusto, razblažite ga sa malo vode. Konzistencija će mnogo zavisiti od vrste pirinča koji ste koristili.

Čuvajte u staklenoj posudi u frižideru i koristite pirinčano mleko kao napitak, dodatak kafi ili čaju, sastojak u raznim receptima kao zamenu za životinjsko mleko.

Domaće pirinčano mleko je izuzetno koristan napitak sa brojnim koristima za vaše zdravlje: poboljšava kardiovaskularnu aktivnost, pomaže u smanjenju holesterola u krvi, povećava imunitet i deluje antioksidativno i jača kosti.

Pored toga, pirinčano mleko je bogato vitaminima i mineralima (posebno ako je od smeđeg pirinča): kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, vitaminom D i nekim vitaminima B.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: