Način pripreme
Operite i dobro ocedite spanać, nakon čega ga stavite u blender zajedno sa jajima i svežim mlekom.
Pasirajte dok ne postane glatko.
Dobijenu smesu od spanaća prebacite u duboku posudu i u nju dodajte kiselo mleko, izmešano sa malo sode bikarbone.
Takođe dodajte so, brašno i na kraju ulje.
Koristila sam integralno brašno od spelte, ali vi ga možete zameniti speltom ili belim brašnom tip 500, prema vašem ukusu i ličnim preferencijama.
Količina brašna je odokativna, zato što je svako brašno drugačije. Smesa koja treba da se dobije je gustine boze, zato dodavajte brašno u delovima, mešajte i tek tad dodajte ponovo.
Zagrejte tiganj sa nelepljivim premazom, namažite ga sa nekoliko kapljica ulja i pripremite palačinke tako što ih pečete po minutu i po sa svake strane dok ne budu gotove.
Od ove količine sam napravila 10 komada palačinki od spanaća.
Gotove palačinke poređajte jednu na drugu u tanjir i ostavite da se u potpunosti ohlade.
Pripremite krem za rolat od palačinki tako što u posudi pomešate krem sir, rikotu (možete je zameniti finim kremastim sitnim sirom) i kiselu pavlaku. Izmešajte da se dobije glatka smesa i zatim dodajte začine.
Ja sam stavila so po ukusu, malu kašičicu samardale i presovani čen belog luka.
Da biste oblikovali rolat stavite dug list streč folije na radnu površinu.
Za rolat sam koristila 6 palačinki.
Svaku sam namazala sa po jednom punom supenom kašikom krema.
Palačinke sam poređala na streč foliju preklapajući ih. Pogledajte fotografiju.
Zatim sam uvila u rolat i uvila folijom.
Rolat od palačinki sam stavila u frižider na nekoliko sati (kod mene na 4 sata, ali može i više), nakon čega sam razvila foliju i naseckala na komade.
Sjajan slani rolat od palačinki kog možete servirati kao hladno predjelo uz čašu belog vina.
Bon apetit!