Način pripreme
Prvo skuvamo linguini. Ostavljamo je da se ocedi tako što smo je izmešali sa uljem i solju,
Začinjavamo spanać u vrućoj vodi, odvajamo pola čašice od dobijenog bujona i pomešamo sa još toliko vode iz gotove paste.
U zagrejanom tiganju zapržavamo paradajz i posolimo ga, dodajemo škampe /njih ne solim, pošto su dosta slani/.
Kada su skoro gotovi, stavljamo i spanać i beli luk. Ostavljamo na kratko ispod poklopca i skidamo sa vatre. Zatim naseckamo škampe na sitnije.
U kaseroli zagrevamo malo ulja i stavljamo brašno. Mešamo metalnom žicom za mućenje uz postepeno dodavanje mleka.
Nakon toga uz neprestano mešanje dodajemo bujon, procenimo koliko nam treba. Treba da se dobije konzistencija sosa. Kada je gotov, skidamo sa ringle i dodajemo 2 žumanca i 50 g parmezana.
Mešamo, možemo da vratimo na kratko na ringlu pazeći da nije mnogo jaka i da ne presečemo jaje.
U šerpu sipamo škampe, sos i na kraju testeninu. Dobro umesimo. Dodajemo i poslednje žumance i ponovo mešamo. Ono se skuva od topline i dodaje vazdušastost testenini.
Sipamo linguini sa spanaćem, škampima i bešamel sosom u tanjire i obilno posipamo parmezanom. Po želji mogu da se stave i komadići naseckanog lososa odozgo.