Način pripreme
U velikom mikseru 2 minute mutite omekšali maslac sa šećerom u prahu, dodajte celo jaje i nastavite da mutite 3-4 minute dok se ne usvoje. Na kraju dodajte prosejano brašno sa vanilom (*čokoladna varijanta: 200 brašna, 50 kakaa) i sve se dobro izmeša.
Zatim stavite testo u kesicu sa zvezdastim dodatkom 7-10 mm i na tepsiji, obloženoj papirom za pečenje počnite da pravite vaše keksiće sa oblicima koji vam se najviše dopadaju (zvezda, školjka ili klasičan oblik U). Pokšajte da keksićima date jednau veličinu, s obzirom na to da će biti slepljeni.
Italijanske kolačiće pecite u rerni sa ventilatorom na 190 stepeni 8-10 minuta (često ih proveravajte).
Za nadev pomešajte sve sastojke (pomešajte bademovo brašno sa šećerom u prahu i dodajte slatko, margarin, aromu badema i rum, u međuvremenu istopite zelenu boju u nekoliko kapljica vode i dodajte je na kraju) i mešajte prvo kašikom, a zatim rukom (gustina se reguliše vodom). Napunite keksiće papirnim špricem ili rukama.
Kada vreme isteče, potrebno je da keksiće ostavite da se ohlade. Ukoliko želite, istopite čokoladu u šerpici na vodenoj pari sa malom kockicom maslaca unutra i umočite jedan kraj keksića. Ja sam ovog puta taj korak propustila.
Počnite da sastavljate sicilijanske keksiće Excelsior po dva, tako što ih pričvrstite jedan ka drugom sa zadnje strane sa zelenim nadevom od bandema.