Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Mafini»Mafini od testa za uskršnje kolače sa bademima

Mafini od testa za uskršnje kolače sa bademima

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Šegrt
812316619
Mafini od testa za uskršnje kolače sa bademima
Fotografije: Yordanka Vasileva
1 / 3
09/05/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
12
"Ako volite ukus uskršnjeg kolača, zaljubićete se u ove mafine ..."

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 200 g
  • suvi kvasac - 10 g ili 30 g svežeg kvasca
  • sveže mleko - 150 ml
  • kravlji maslac - 50 g
  • suncokretovo ulje - 50 ml
  • vanila ili vanilin šećer - 1 pakovanje
  • korica od 1 limuna
  • isečeni bademi - oko 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

U dublju posudu sipajte suvi kvasac, 1 kašiku šećera od ukupne količine i sipajte sveže mleko koje ste prethodno malo zagrejali.

Mešajte dok se šećer ne istopi i dodajte 2-3 kašike brašna, takođe od ukupne količine.

Mešajte dok se ne formira kaša. Pokrijte i ostavite 15 minuta da se aktivira kvasac.

Za to vreme umutimo jaja u dubljoj posudi, odvajajući belance od jednog jajeta, kojim ćemo namazati mafine.

Dodajte šećer, vanilu i rendanu koru od limuna. Mutite dok jaja ne počnu da pene, a šećer da se otapa.

Dodamo maslac koji smo istopili, ali koji ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude vruć.

Promešati i dodati rastvoren i penasti kvasac, dobro promešati.

Dodamo brašno koje smo prethodno prosejali i, dodajući ga u smesu, još jednom prosejemo.

Počinjemo da mesimo prvo u posudi, a zatim na radnoj površini. Dodajte brašno malo po malo dok se ne dobije meko i elastično testo.

Počinjemo da sipamo ulje po malo i nastavljamo da mesimo dok testo ne upije svo ulje.

Kada je testo gotovo, stavite ga u malo nauljenu posudu. Pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite na toplom mestu dok se ne udvostruči.

Gotovo testo podeliti na 2 dela. Od jednog dela možete napraviti veliki uskršnji kolač ili kiflice. A od drugog dela napravićemo mafine od testa za uskršnji kolač.

Testo koje smo odvojili za mafine podelimo na 12 jednakih delova. Svaki deo podelimo na tri jednaka dela koje oblikujemo u fitilje dužine oko 10 cm.

Uzimamo tri fitilja, spajamo ih na jednom kraju, dobro pritiskajući i pletemo jednostavnu pletenicu. Povezujemo dva kraja pletenice i lepimo ih ispod formiranog malog mafina.

Isto radimo i sa ostatkom fitilja.

Ređajte ih u nauljeni pleh za mafine. Pokrijte ih i ostavite da odstoje 30 minuta.

Zatim ih premažemo belancem koji smo odvojili na početku. Posipamo ih šećerom i isečenim bademima i stavimo u rernu zagrejanu na 170 stepeni 40 minuta.

Pečene mafine od testa za uskršnji kolač prekrijte krpom i ostavite da se ohlade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: