Način pripreme
Biramo zrele, ali zdrave i tvrde voćke. Operemo kajsije i podelimo ih na pola, da bi izvadili koštice.
Stavljamo ih u emajliranu ili staklenu posudu udubljenjem na gore. Prelijemo ih vinom, rumom i jednom šoljom šećera.
Ostavljamo ih na hladnom tokom jednog dana. Natopimo uveče i badema, dok im menjamo vodu 1-2 puta.
Pripremamo sirup od ostatka šećera i jedne šolje vode. Prelivamo kajsije vrelim sirupom. Mešamo pažljivo da se rastvore sastojci, pazeći da se voće sačuva celo.
Nakon što se kombinacija aroma ohladi, pažljivo odvajamo kožicu voća.
Pripremamo čiste i suve tegle. Poređamo pažjivo voće u njih, dodajući u svaku teglu deset badema.
Prelivamo sa sirupom do 1 cm od ivice tegle i zatvaramo poklopcima.
Sterilišemo 7, maksimum 10 minuta. Nakon što se vazduh oslobodi iz tegli odmah ih vadimo i okrećemo, ne pokrivajući ih da se ohlade brže.
Voće i orašasto voće je pogodno za kolače i deserte, jer je voće upilo aromu i ukus im je božanstven.
Možete da dodate i više orašastog voća, koje prethodno možete da oljuštite. Po istom receptu spremamo i breskve i šljive. Verujte, trud se isplati.