Način pripreme
U dublju posudu sipajte suvi kvasac, 1 kašiku šećera od ukupne količine i sipajte sveže mleko koje ste prethodno malo zagrejali.
Mešajte dok se šećer ne istopi i dodajte 2-3 kašike brašna, takođe od ukupne količine.
Mešajte dok se ne formira kaša. Pokrijte i ostavite 15 minuta da se aktivira kvasac.
Za to vreme umutimo jaja u dubljoj posudi, odvajajući belance od jednog jajeta, kojim ćemo namazati mafine.
Dodajte šećer, vanilu i rendanu koru od limuna. Mutite dok jaja ne počnu da pene, a šećer da se otapa.
Dodamo maslac koji smo istopili, ali koji ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude vruć.
Promešati i dodati rastvoren i penasti kvasac, dobro promešati.
Dodamo brašno koje smo prethodno prosejali i, dodajući ga u smesu, još jednom prosejemo.
Počinjemo da mesimo prvo u posudi, a zatim na radnoj površini. Dodajte brašno malo po malo dok se ne dobije meko i elastično testo.
Počinjemo da sipamo ulje po malo i nastavljamo da mesimo dok testo ne upije svo ulje.
Kada je testo gotovo, stavite ga u malo nauljenu posudu. Pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite na toplom mestu dok se ne udvostruči.
Gotovo testo podeliti na 2 dela. Od jednog dela možete napraviti veliki uskršnji kolač ili kiflice. A od drugog dela napravićemo mafine od testa za uskršnji kolač.
Testo koje smo odvojili za mafine podelimo na 12 jednakih delova. Svaki deo podelimo na tri jednaka dela koje oblikujemo u fitilje dužine oko 10 cm.
Uzimamo tri fitilja, spajamo ih na jednom kraju, dobro pritiskajući i pletemo jednostavnu pletenicu. Povezujemo dva kraja pletenice i lepimo ih ispod formiranog malog mafina.
Isto radimo i sa ostatkom fitilja.
Ređajte ih u nauljeni pleh za mafine. Pokrijte ih i ostavite da odstoje 30 minuta.
Zatim ih premažemo belancem koji smo odvojili na početku. Posipamo ih šećerom i isečenim bademima i stavimo u rernu zagrejanu na 170 stepeni 40 minuta.
Pečene mafine od testa za uskršnji kolač prekrijte krpom i ostavite da se ohlade.