Način pripreme
Počinjemo tako što odvajamo žumanca od belanaca u dve posebne posude, nakon toga počinjemo sa žumancima, a za to vreme možete ostaviti belanca u frižideru.
Sada u žumanca dodajemo brašno, kukuruzni skrob, grčki jogurt i koru jednog limuna. Sada uzimamo mikser ili metalnu žicu za mućenje i mešamo dok se ne dobije glatka i homogena smesa, ostavljamo je sa strane i uzimamo belanca, u njih dodajemo kristal šećer, može i šećer u prahu i šećer sa ukusom limuna i mešamo dok se belanca ne pretvore u sneg.
I sada dodajemo belanca u žumanca mešajući kružnim pokretima, kako bi vazduh mogao da ostane unutra. Kada se dobro pomešaju i postanu jednake boje, uzimamo kalup ili tepsiju sa otprilike 20 cm prečnika i dobro je pokrivamo celim komadom papira za pečenje. Treba da obuhvati celu tepsiju, kako odozdo tako i sa strane, pošto se kolač peče na vodenoj pari, a i tako se neće zalepiti i ukoliko je u sastavljenom kalupu, papir će ga sačuvati ukoliko kalup propusti vodu.
Sada već kada je tepsija obložena papirom, sipamo smesu unutra i lagano je izravnavamo, cilj ovog kolača sa limunom je da bude ukusan, a ne lep. Uzimamo jednu tepsiju u koju može da stane kalup sa kolačem i stavljamo je unutra.
Sipamo vodu sa strane u prostor između dve tepsije do sredine i pečemo na 150 stepeni sa ventilatorom, u zagrejanoj rerni 30 minuta, nakon što isteče vreme, jednostavni kolač stavljamo na još 30 minuta na 140 stepeni bez ventilatora.
Kada vreme isteče, kolač je gotov - možete ga ostaviti da se odmori na 1-2 sata ili barem na 20-30 minuta i nakon toga možete jesti.
Ekonomični kolač sa limunom bez masnoće dekorišite šećerom u prahu.
Neka vam je slatko :)
Pogledajte još jednostavne ideje za kolač sa pomorandžom, takođe saznajte kako da napravite ušećerene kore limuna.