Način pripreme
Za merenja koristim šolju kapaciteta 250 ml. Od jedne doze dobija se 30 domaćih kolačića.
Najpre nauljite kalupe kravljim maslacem i stavite ih u frižider dok pravite smesu.
Moji kalupi su u obliku školjki, ali možete koristiti i obične.
Jaja i šećer dobro umutiti. Smesa za mafine treba da postane vazdušasta i lagana. Zatim dodajte ulje, vodu i ponovo umutite. Na kraju se prosejava brašno i dodaje prašak za pecivo. Ponovo se muti. Smesa se podeli na dva dela. Belu smesu ostavim manje, nju stavljam u sredinu.
U drugi deo stavite kakao i umutite ga. Prvo se sipa tamni deo, belo u sredinu i ponovo braon preko. Na kraju promešam drvenim štapićem za ražnjićem, ali taj deo možete i preskočiti.
Pečem kolačiće u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 180 stepeni 20 minuta. Stavila sam dva pleha odjednom. Jedan pleh je za 12 kolačića.
Zbog toga sam poslednjih 6 komada ispekla u air fryer-u. Imam mali pleh za njega. Pečem ih u air fryer-u na programu pečenje -175 stepeni 20 minuta. Ne treba ih okretati, super se peku.
Pogledajte i pravila za pripremu malih kolačića. Ako ste novajlija u kuhinji, ovde smo sastavili pravila za pripremu mafina.