Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Slani rolat»Ukusno praznično pečenje

Ukusno praznično pečenje

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2594k
Ukusno praznično pečenje
Fotografije: Vanya Georgieva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
8
"Komad rolata se servira sa sosom od pečuraka i krompir pireom ili krompirom sote."

Potrebni sastojci

  • svinjski file - 1.5 kg
  • dimljena slanina - 200 g
  • pečurke - 300 g
  • kiseli krastavčići - 7 komada
  • šargarepe - 3 komada
  • šunka - 200 g
  • soja sos - 3 supene kašike
  • kačkavalj - 150 g
  • topljeni sir - 100 g
  • pikantina za roštilj - 1 supena kašika
  • crni biber
  • čubar
  • ulje
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjski file se opere, posuši i veoma pažljivo se seče na otprilike 1 cm po dužini.

Raširi se na radnu površinu i posipa crnim biberom, sa malo soli, pikantinom i soja sosom.

Za to vreme šargarepe se sku na tanke žilijene i stavljaju se na kratko u ključalu vodu. Pečurke se takođe veoma kratko zaprže sa šunkom.

Kiseli krastavčići i kačkavalj se seku na tanke ivice, a topljeni sir na kockice.

Na dugački deo filea u jedan kraj se ređaju svi naseckani proizvodi, posipa se s malo čubra i uvija se u rolat. Odozgo se ređaju komadi dimljene slanine tako što se preklapaju i debelim koncem se vezuje rolat tako što se dobro steže da se ne bi otvorio.

Rolat se stavlja u tepsiju ili posudu i peče se otprilike sat i po vremena na 120 stepeni. Za vreme pečenja se odozgo zaliva nekoliko puta sosom koji je meso pustilo u tepsiju.

Komad rolata se servira sa sosom od pečuraka i krompir pireom ili krompirom sote.

Ukoliko vam se dopada praznično pečenje, probajte i naše recepte za rolat od krompira, rolat Stefani ili klasično svinjsko vreteno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: