Način pripreme
Za jednu osobu dovoljno je oko trista grama pečene prasetine, što će reći da za to treba 500 g sirovog mesa
Ovo je najbolji pokazatelj koliko prasetine treba uzeti za jedan ručak u odnosu na broj osoba.
Takođe se po ovoj meri može odrediti kad je prasetina pečena. Naime, ako pečemo celo prase ono mora izgubiti skoro polovinu svoje sirove težine da bi znali da je pečeno.
Drugi pokazatelj je da kad prasetinu pečenu zasečemo nožem ispod lopatice ili buta, ona je pečena ako ne pušta vodu. Vremenski, celo prase je pečeno (ako se peče u furunama za hleb ), za tri sata , a onda ga možemo otvoriti i još malo držati u toploj peći.
Ukoliko se peče u rerni potrebno je nekih recimo sat i po za 6 kg sirovog mesa, a to je dovoljno za 8 osoba.
Prasetinu operite i dobro posušite, najbolje je staviti u cedilo oko sat vremena pre pečenja da se ocedi. Okrenite joj kožicu na gore i zarežite u obliku rombova (mrežica) do prve masnoće , nikako ne zarezati mesnati deo .
Izmešajte so i utrljajte je u meso po kožici, razrezima unutra i oko kostiju.
U pleh stavite masti i malo posolite sa krupnom solju, te razmažite po celom dnu pleha. Dospite 300 ml vode i stavite meso.
Uključite rernu na 250 (odnosno na najjače) i pecite oko 30 minuta, pa okrenite komad u plehu i ako je potrebno dodajte još malo vode.
Kod prvog okretanja smanjite peć na 200 stepeni, pecite još 45 min, pa opet okrenite. Kod svakog okretanja gornju površinu premažite pivom.
Pojačajte rernu na najjače i pecite još dvadeset minuta, pa onda odozgo prelite ostatak piva po kožici i pustite da se peče da kožica dobije hrskavost, još petnaest-dvadeset minuta.
Prijatno!