Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Jagnjetina»Pečeno jagnje»Jagnjeće pečenje sa krompirom

Jagnjeće pečenje sa krompirom

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
57217132
Jagnjeće pečenje sa krompirom1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
4
"Mit je da se najukusnija jagnjetina sprema samo za Đurđevdan i donosimo vam ovaj recept da se u to uverite sami"

Potrebni sastojci

  • jagnjeće meso - 800 g, bez kostiju
  • krompir - 4 komada
  • šargarepa - 3 komada
  • celer - 1 glavica
  • maslac - 500 g
  • ulje - 3 kašike
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 5 čenova
  • kari - u prahu, sladak, 1 - 2 kašike
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • suvo grožđe - belo, 1 kašika
  • paradajz sos - 200 ml
  • pileći bujon - 250 ml
  • peršun - pola vezice
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Sušimo oprano meso i sečemo na kockice kao za kebap. Ljuštimo krompir i celer i sečemo ih na krupnije parčiće, a oljuštene šargarepe na kockice. Stavimo posoljenu vodu da provri i blanširamo u njoj povrće 3-4 minuta. Nakon toga ga sipamo u cediljku da se ocedi.

U duboku posudu stavljamo meso, posipamo ga karijem, alevom paprikom i biberom po ukusu. Ostavljamo ga da odstoji 15-20 minuta. Za to vreme sečemo luk na sitno, a beli luk gnječimo.

Zagrevamo maslac i ulje i popržimo meso 5-6 minuta, uz neprekidno mešanje dok ne porumeni. Dodajemo luk i beli luk. Mešamo i ostavljamo na vatri još nekoliko minuta. Nalivamo bujon, paradajz sok i sipamo suvo grožđe. Nakon što jelo provri ostavljamo ga na vatri još tri minuta.

Presipamo jelo u vatrostalnu posudu sa poklopcem zajedno sa povrćem. Posipamo blago biberom i solju. Stavljamo ga da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.

Pre nego što serviramo pospemo peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: