Način pripreme
U avanu sa malo soli izmrvimo beli luk. U njega dodajemo narendan đumbir, sitno isečene ili izmrvljene (ako su suvi) provansalske začine - majčinu dušicu, ruzmarin, žalfiju. Dodajemo koru i sok od limete (ili sirćeta od hmelja), šareni biber i alevu papriku. Izmrvimo sve dobro i dodajemo med i maslinovo ulje.
Utrljamo sve začine u pticu. Ostavljamo da se marinira tokom noći u frižideru.
Pre nego što se stavi u rernu odvajamo pažljivo kožu od grudi. Provučemo prste li kašiku i utrljamo maslac začinjen biljkama, pazeći da ne pokidamo celinu kože.
Stavljamo i male grudvice veličine lešnika. Tako će grudi pileta ostati sočne, a kožica hrskava i rumena.
Ostatak njega i marinade sačuvamo za mazanje ptice pri pečenju.
Savet: Pticu možete da pečete na roštilju rerne, stavljajući odozdo posudicu sa povrćem. Od sosova koji se stvore prilikom pečenja, povrća i pilećeg bujona napravićete čudesan grejvi sos.