Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Marinade»Marinada za praznično pečeno pile ili ćurku

Marinada za praznično pečeno pile ili ćurku

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Marinada za praznično pečeno pile ili ćurku
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
27/12/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
15 min.
"Sa ovom marinadom svako pečeno pile će se pretvoriti u pravog cara trpeze"

Potrebni sastojci

  • maslac - 3 kašike, aromatičan, domaći (sa majčinom dušicom, ruzmarinom i žalfijom) ili običan
  • košer so - 2 kašike
  • med - 1 kašika
  • aleva paprika - 1 kašika
  • limeta - sok od 1 komada i kora od 1/2 komada ili 1/2 kašičice sirćeta od hmelja
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • ruzmarin - 1 kašičica
  • žalfija - 1/2 kašičice
  • šareni biber - 1 kašičica, mleveni
  • maslinovo ulje - 1 kašika, začinjeno, po želji (sa ruzmarinom i belim lukom)
  • đumbir - 1 kašičica, sveže narendan
* merne jedinice

Način pripreme

U avanu sa malo soli izmrvimo beli luk. U njega dodajemo narendan đumbir, sitno isečene ili izmrvljene (ako su suvi) provansalske začine - majčinu dušicu, ruzmarin, žalfiju. Dodajemo koru i sok od limete (ili sirćeta od hmelja), šareni biber i alevu papriku. Izmrvimo sve dobro i dodajemo med i maslinovo ulje.

Utrljamo sve začine u pticu. Ostavljamo da se marinira tokom noći u frižideru.

Pre nego što se stavi u rernu odvajamo pažljivo kožu od grudi. Provučemo prste li kašiku i utrljamo maslac začinjen biljkama, pazeći da ne pokidamo celinu kože.

Stavljamo i male grudvice veličine lešnika. Tako će grudi pileta ostati sočne, a kožica hrskava i rumena.

Ostatak njega i marinade sačuvamo za mazanje ptice pri pečenju.

Savet: Pticu možete da pečete na roštilju rerne, stavljajući odozdo posudicu sa povrćem. Od sosova koji se stvore prilikom pečenja, povrća i pilećeg bujona napravićete čudesan grejvi sos.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti