Način pripreme
Svinjski file se opere, posuši i veoma pažljivo se seče na otprilike 1 cm po dužini.
Raširi se na radnu površinu i posipa crnim biberom, sa malo soli, pikantinom i soja sosom.
Za to vreme šargarepe se sku na tanke žilijene i stavljaju se na kratko u ključalu vodu. Pečurke se takođe veoma kratko zaprže sa šunkom.
Kiseli krastavčići i kačkavalj se seku na tanke ivice, a topljeni sir na kockice.
Na dugački deo filea u jedan kraj se ređaju svi naseckani proizvodi, posipa se s malo čubra i uvija se u rolat. Odozgo se ređaju komadi dimljene slanine tako što se preklapaju i debelim koncem se vezuje rolat tako što se dobro steže da se ne bi otvorio.
Rolat se stavlja u tepsiju ili posudu i peče se otprilike sat i po vremena na 120 stepeni. Za vreme pečenja se odozgo zaliva nekoliko puta sosom koji je meso pustilo u tepsiju.
Komad rolata se servira sa sosom od pečuraka i krompir pireom ili krompirom sote.
Ukoliko vam se dopada praznično pečenje, probajte i naše recepte za rolat od krompira, rolat Stefani ili klasično svinjsko vreteno.