Način pripreme
Keks se samelje u blenderu i sipa u posudu. U njega se dodaju ostali sastojci, s tim što se maslac topi. Stavljajte po malo boje i u etapama, dok vam se ne dopadne boja.
Mesite rukama s tim što će vam tu biti potrebno više strpljenja. Ukoliko je testo sipljivo, dodajte još malo tečnosti - vodu, rum ili sok od pomorandže, ali ne preterujte. Ako testo postane veoma meko, neće se dobiti lepe jelkice.
Evo vam i ideje kako da oblikujete ukoliko nemate kalupčić. Rukama oblikujte kupu tako da podseća na jelkicu, posle pospite šećerom u prahu.
A sada ću vam reći i šta sam otkrila. Ponekad mi jelkice ne izađu lepo iz kalupa i igram se sa pravljenjem iznova i iznova. To je zato što testo omekša od topline ruku.
Danas mi je u jednom trenutku dosadilo i odlučila sam da ih oblikujem ručno. Oblikovala sam nekoliko i ostavila sam ih na vazduhu, jer sam imala nešto da odradim. Na taj način se lagano suše spolja i veoma lako izlaze iz kalupa, a postaju i lepši. Ovaj proces sa oblikovanjem kao kupa ne oduzima vreme, bude veoma brzo, nisam se trudila. Čim sam napravila poslednju, prve su već bile spremne za rad.
Ako vam se dopadaju božićne jelkice, obavezno probajte i naše druge predloge za božićne kolačiće ili pogledajte ovu kolekciju gurabija i kolačića za Božić.