Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Božićne jelkice sa ajsingom

Božićne jelkice sa ajsingom

MarianaMariana
Šef kuhinje
267822k
Božićne jelkice sa ajsingom
Fotografije: Mina Dimitrova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
25
"Neka Božić bude još prazničniji sa ovim jelkicama napravljenim sa ajsingom"

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • cimet - 1 kašičica
  • đumbir - 1 kašičica, u prahu
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • med - 2/3 šolje
  • maslac - 1/2 šolje
  • brašno - 2 i 1/2
  • sirće - 2 kapljice
  • belanca - 2 mala
  • šećer u prahu - 220 g
  • limunov sok - 1 kašičica
  • boja za hranu - zelena
  • šećerne mrvice i zvezdice za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejem brašno, pomešam ga sa praškom za pecivo. Blago istopim maslac. Mutim jaje i dodajem maslac, med.

Aktiviram sodu sa sirćetom. Dodajem đumbir i cimet. Testo mesim na nabrašnjenoj radnoj površini.

Testo razvijam oklagijom i sečem oblike jelkica. Ređam ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pečem na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

Kada ih ispečem, ostavljam ih da se ohlade.

Za to vreme pravim ajsing. Razbijam 2 mala jajeta i pažljivo odvajam od njih belanca u posudu. Dodajem šećer u prahu i 1 kašičicu soka od limuna.

Neprekidno mešam dok se ne dobije bela i gusta kaša. Dodajem zelenu boju za hranu - jedna ampula u prahu. Izmešam.

Kašičicom nanosim na božićne kolačiće, zagladim njome. Odozgo ređam mrvice, šećerne zvezdice kao ukras božićnih jelkica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: