Manastirski đuveč

Manastirski đuveč
Fotografije: Albena Asenova-Piseva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
5
"Jelo za dušu - Manastirski đuveč"

Potrebni sastojci

  • svinjska plećka - 500 g
  • ulje - 5 kašika
  • luk - 1 glavica
  • pečurke - 200 g
  • belo vino 200 ml
  • crvena paprika - 1 komad
  • zelena paprika - 1 komad
  • so
  • aleva paprika - 1 kašika
  • paradajz - 1/2 šolje, pasirani
  • pirinač - 1 šolja
  • masline - 1 šolja, crne i zelene
  • lovorov list - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjetinu isecite na kockice srednje veličine i propržite ih u dubokom tiganju kratko na zagrejanoj masnoći.

Dodajte seckani crni luk, a nešto kasnije i naseckane pečurke.

Sipajte belo vino i začinite solju i biberom. Dodao sam kašičicu kurkume u manastirski đuveč, ali nije obavezna.

Kada alkohol ispari, prebacite sve u glinenu đuvečaru. U đuveč stavite pasirani paradajz, oprani pirinač, masline i lovorov list.

U đuveč sipajte dve šolje vode, poklopite i stavite u hladnu rernu. Kuva se na 200 stepeni oko sat i po.

Služi se manastirski đuveč, po želji, preliven zgnječenim čenom belog luka i sirćetom.

Pogledajte i kako da prvi put koristite đuvečaru, kao i koliko vode da stavite u đuveč.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: