Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Posne sarme na manastirski način

Posne sarme na manastirski način

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k121
Posne sarme na manastirski način
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 4
18/01/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
10
"Obavezne za Badnje veče, ali mogu da se jedu i nakon toga - ukusne posne sarmice"

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - 2 male glavice
  • luk - 2 glavice
  • ulje - 8 kašika
  • pirinač - 200 g
  • aleva paprika - 1 kašika
  • sušena nana - 2 kašike
  • paradajz pire - 200 ml
  • šarena so - 3 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Luk se očisti i opere. Iseče se na sitno i sipa se u vok tiganj. Dodaje se ulje.

Luk se zaprži dok ne postane zlatast.

Pirinač se opere toplom vodom da voda bude bistra. Dodaje se u zaprženi luk.

Pirinač se zaprži uz kontinuirano mešanje dok ne promeni svoju boju.

Dodaje se aleva paprika, nana, šarena so i paradajz pire, nakon čega se zaprži koš 10 minuta i sklanja se sa vatre.

Listovi kupusa se očiste od žila i seku se na male parčiće.

U svako parče se stavlja nadev i oblikuje se sarma koja se pritiska šakom.

Sarme se poređaju u šerpu sa nelepljivim donom i sa poklopcem.

Prelivaju se vodom.

Posne sarme se peku 60 minuta pod poklopcem na 200 stepeni sa ventilatorom.

Posne sarme na manastirski način su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#308162
Korisnik#308162
Posne sarme su preukusne
19.01.2023 09:41